Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Παρέμβαση του κ.Μπουκλη στον ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου.ΟΙ δικές μας ευθύνες.1.01

Ο Μπούκλης ζήτησε και συμφώνησε ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ κ.Γιαννης Σμυρνιώτης α) ένα κοινό (Περιφέρεια – ΠΕΔ/ΦΟΔΣΑ) τρίμηνο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και β) όλοι οι Δήμοι να δηλώσουν άμεσα τους στόχους τους ανακύκλωσης – κομποστοποίησης για το 2013. Τα στοιχεία αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού, αφού από τους στόχους/επιδόσεις στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση, των Δήμων εξαρτάται και το υπόλειμμα προς επεξεργασία / τελική διάθεση.
Εάν οι στόχοι/επιδόσεις των Δήμων είναι υψηλοί και το υπόλειμμα μικρό, τότε φαραωνικές και πιθανότατα κοστοβόρες λύσεις, ως υποδομές δεν θα προκύψουν.
Σήμερα το σύμμεικτο υπόλειμμα από τους Δήμους είναι πολύ περισσότερο από τους Εθνικούς/Κοινοτικούς στόχους και από τον ΠΕΣΔΑ και αυτό αποτελεί ευθύνη των Δήμων και των Δημοτών

http://ekorinthos.gr/2012/07/17/i-parembasi-mpoykli-sto-fosda-peloponnisoy/#.UAUqk5E3vDQ

Ενω η ιδαίτερα επιτυχημένη επικοινωνιακή προσπάθεια του κ.Καμιζή  που άσχετα απο τους επικριτες του αρχίζει και έχει αποτέλεσμα αφου έφυγαν τα πρώτα σκουπίδια απο τον Σταυρό  με προορισμό την Αθήνα συνεχίζεται σιγά σιγά στην Πελοπόννησο αρχίζουν να μπαίνουν θέματα που δεν είχαν την θέση που τους αρμόζει στον δημόσιο διαλογο.
Επίσης μπορούμε να θεωρήσουμε  ότι η επιλογή του δεματοποιητή απο τον κ.Σφυρή δικαιώνεται αφου τελικά υπαρχει αποδέκτης θεωρείτε επιτυχημένη καθώς έχουμε απο την αρχη λειτουργίας του να κάψουμε σκουπίδια όπως κάνουν όλοι  σχεδόν οι "συμμαχητές " δήμαρχοι της Πελοποννήσου.
Βέβαια η λύση της μεταφοράς αυτή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη ούτε θεωρείται επιτυχία απο αυτή την πλευρά.Το μέλλον θα δείξει αν ήταν εφικτή η πραγματοποίηση της σε προγενέστερο χρόνο  ώστε η εγκατασταση στον Σταυρό να λειτουργούσε σε αποδεκτή περιβαντολλογικη κατασταση.


Ετσι αρχίζουν να διακρίνονται οι ευθύνες των Δήμων (και του δικού μας) και οι ευθύνες της περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης οι οποίες αφορούν το 60% των απορριμμάτων γιατι το 40% πρέπει να ανακυκλώνεται.απο τους Δήμους κυρίως για δικό του όφελος .
Ο δήμος μας έχει την απόλυτη ευθύνη γαι την απαγοητευτική επίδοση στην ανακύκλωση.Δεν τον εμπόδισε κανείς να πετύχει ένα 10-15 % που είναι απολυτα εφικτό.Παρόλο  που η δημοτική αρχή
έκανε κάλεσμα στον κόσμο που ανταποκρίθηκε με κινήσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα
στην ουσία αδράνησε με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε.

Nα είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Η Ερμιονίδα διαθέτει αξιόλογο εθελοντικό δυναμικό αλλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Δήμο.Επικουρικά μπορεί να βοηθήσει και αυτο το κάνει σε καθε ευκαιρία. .Για να αποδώσει το εθελοντικό δυναμικό θα πρέπει αν υπάρχει  σαφής πολιτική και συνεχής επικοινωνία με τις ομάδες .Αμοιβαίος σεβασμός των διακριτών ρόλων είναι το κλειδί
της επιτυχίας.
Ποτέ  η δημοτική αρχή δεν απευθύνθηκε με δραματικό τρόπο στους πολίτες της για να τους ζητήσει να  υιοθετήσουν την ανακύκλωση.λόγω της τραγικής καταστασης στον Σταυρό.
Καμμιά γενικη διαφημιστική καμπάνια δεν έγινε πρός ενημέρωση των πολιτών ,σε κανένα ΔΔ δεν έγινε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για να βρεθεί η βέλτιστη πρακτική.
Ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου και εκεί δεν υπηρξε στοχευμένη καμπάνια ...
 Τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι εμφανές ότι η ανακύκλωση στην πηγή ποτέ δεν έγινε πρώτη επιλογή της δημοτικής  αρχής .Επιλέχθηκε η διαλογή απο τον εργολάβο στον Σταυρό .χωρίς όμως μεχρι τώρα να έχει δοθεί στην δημοσιότητα μια σαφής εικόνα των εκεί πεπραγμένων.
Αν είχαμε πετύχει  το  15% στην ανακύκλωση αυτο θα σήμαινε ότι στο Σταυρό Διδύμων θα υπήρχε χωρητικότητα δεμάτων για 8 μήνες ακόμη σύμφωνα με τις προδιαγγραφές διατήρησης των δεμάτων.Αρα υπάρχουν πράγματα που ο Δήμος μας μπορεί να κάνει ανεξάρτητα απο τους άλλους ,Ελπίζω ότι το αδιέξοδο που ζούμε θα γίνει δίδαγμα και θα γίνει αφορμή  γίνουν αυτα που πρέπει να γίνουν.
Στο χέρι μας είναι.

"Ι".  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου