Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η εικόνα που διαμορφώνεται για τα φωτοβολταικά.

Μιλάμε για τρία πεδία σε δασική έκταση.Το πρώτο δίπλα στο σφαγείο περίπου 40 στρέμματα με παλαιά αδειοδότηση απο την παλιά Νομαρχία Αργολίδας.
Απο εκεί είναι το video ..σήμερα το πρωί όταν οι κάτοικοι  με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΔ Διδύμων σταμάτησαν το έργο καθώς έλειπε η  ΑΠΕ του έργου η οποία θα έπρεπε να επιδειχθεί.
To άλλο πολυ μεγαλύτερο στην είσοδο του Λουκαιτιού (200 στρέμματα)
Κάτοικοι απο το Λουκαίτι  (στο Λουκαίτι υπαρχει καθολική σχεδόν συμμετοχή των κατοίκων)τα Δϊδυμα και τους Φούρνους όλη την μέρα έχουν αποκλείσει τα δύο εργοτάξια ,ενώ εντείνονται οι προσπάθειες απο τον Δήμο να γίνει αναστολή των έργων  αλλα και από άλλους ανθρώπους και φορείς ,για να δοθεί χρόνος για μελέτη των ΑΠΕ και ενδεχόμενες νομικές ενέργειες.

Είναι ενδιαφέρον η παρουσία των λιγοστών παπούδων και γιαγιάδων του χωριού  που κάθονται υπομονετικά για να υπερασπιστούν τις γνώριμες περιοχές τους καθώς το εργοτάξιο είναι λίγες εκαντοντάδες μέτρα απο το χωριό.Βλέπουν γνώριμα μονοπάτια που περπατούν μια ζωή να χάνονται για ένα λόγο που δεν μπορεί να το δεχτούν και να κατανοήσουν.  "τι θέλουν οι Κινέζοι και οι Καναδοί στο Λουκαίτι" αναρωτιόταν μια γιαγιά το πρωί..." και κανείς δεν μπορούσε να της απαντήσει.





Το δεύτερο πριν απο το Λουκαίτι σε έκταση 200 στρεμμάτων(πλήρως αδειοδοτημένο)
Το τρίτο πίσω απο το Λουκαίτι 200 στρέμματα  (υπο αδειοδότηση).Για αυτο το τρίτο αναβλήθηκε η  έγκριση της ΜΠΕ στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.Για την τρίτη περίπτωση έχουμε κάθε ευκαιρία σαν Δήμος ,κάτοικοι και σωματεία να "πείσουμε " το περιφερειακό συμβούλιο να μην εγκρίνει.
.Ομως η μάχη πρέπει να δοθεί.Γιατι σύμφωνα με την έγκριση αναφέρεται ότι προσφυγή μπορεί να κάνεις "κάθε ενδιαφερόμενος αφότου έλαβε γνώση...).Ο νοών νοείτο...



Υπάρχει όριο κορεσμού ;
Nαι αλλά ορίζεται σε επίπεδο δήμου.Στην Ερμιονίδα το όριο νομίζω είναι περίπου 2000 στρέμματα .
Αλλά αυτα μπορεί να είναι θεωρητικά  και σε ένα σημείο του Δήμου .
Δεν υπάρχει κριτήριο πυκνότητας .
Το πρόβλημα το δημιουργεί ο νόμος που επιτρέπει εγκαταστάσεις μέσα σε δασικές εκτάσεις 'ο οποίος έγινε με κύριο στόχο όπως διαφαίνεται καθαρά πλέον να προσφέρει  γή με πολυ χαμηλό κόστος σε μεγαλοεπενδυτές ...
Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι η παροχή ενέργειας από ΑΠΕ είναι ύψιστη εθνική ανάγκη.
Απο την αλλη μεριά λόγω υπερκάλυψης των πλάνων έχουν παγώσει οι νέες αδειοδοτήσεις.
Αντίφαση που δείχνει ότι η επιλογή  χρήσης δασικών εκτάσεων(ιδιαίτερα για φωτοβολταικά) λόγω επείγουσας ανάγκης  ήταν άστοχη σε αυτή την φάση τουλάχιστον.
Να τονίσω επίσης ότι η Ερμιονίδα είναι απο τις περιοχές που είναι στις ψηλότερες θέσεις για πιθανη ερημοποίηση (με στοιχεία του Κράτους) ,πολυ χαμηλές βροχοπτώσεις ,και πολυ ζεστο κλίμα.η καταστροφή των δασικών εκτάσεων δεν είναι σοφή επιλογή...Οι ίδιοι τουΥΠΕΚΑ τα ισχυρίζονται...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου