Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μετρων ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και του Δήμου Ερμιονίδας απο ενεργειακή εταιρεία

Την Δευτέρα εκδικάζονται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων  στο Ναύπλιο ενεργειακής εταιρείας εναντίον κατοίκων του Λουκαιτιού και Διδύμων  και του Δήμου Ερμιονίδας .Η εταιρεία θα επικαλεσθεί ότι κατέχει νόμιμες άδειες και ότι παρεμποδίζεται να εκτελέσει τις εργασίες κατασκευής με αποτέλεσμα να βλάπτεται οικονομικά .

Από την πλευρά των κατοίκων η μάχη δίνεται για αναστολή εργασιών,μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής  στο ΣΤΕ απο το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση όλων των αδειοδοτήσεων στην Ερμιονίδα..
Οι σχετικές δηλώσεις του κ Χειβιδόπουλου στο δημοτικό Συμβούλιο  για επενδύσεις φωτοβαλτικών είναι 14 (1 τουλάχιστον είναι μεγαλύτερη απο 10 MW)και τα στρέμματα πολύ περισσότερα για  τα 400 που τώρα έχουμε(αδειοδοτημένα)   εικόνα.θέτει θέμα συνολικής επανεξέτασης της κατάστασης καθώς δεν υφισταται Χωροταξικό πλαίσιο,ούτε έχει γίνει συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση της επίδρασης των μονάδων αυτών στη περιοχή σε συνάρτηση με αλλες δραστηριότητες που προυπάρχουν (λατομεία κλπ).

Η περιοχή μας έχει απο τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις  και πολυ χαμηλά αποθέματα νερου,στην Ελλάδα,διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ,κινδυνεύει να χάσει επιπλέον  δασικές εκτάσεις  απο τις δασικές πυρκαγιές) .Δεν έχει περιθώριο να μειώσει τις δασικές εκτάσεις(χωρίς να τις αντικαταστήσει με νέες)   για κανένα λόγο.

Υπάρχει διαχρονική ευθύνη της πολιτείας όπως εκφράζεται απο το σύνολο των διοικητικών της δομών για την μή εφαρμογη της νομοθεσίας για την αποκατάσταση των λατομείων της περιοχής .
Κώδικας Δήμων και κοινοτήτων (ΦΕΚ 114 8/6/2006.Κωδικας Δήμων και κοινοτήτων)
"8. Η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση και ανά−
πλαση των περιοχών της περιφέρειάς τους, κυρίως σε
περιοχές όπου αναπτύσσεται εκμετάλλευση ορυκτού
πλούτου και εγκαθίστανται μονάδες επεξεργασίας
αποβλήτων"

 Η λειτουργία  των λατομείων έχουν αυστηρή αδειοδότηση που  διασφαλίζει  την προστασία του περιβάλλοντος κατα την λειτουργία τους φθάνει ο κάθε Δήμος να ενδιαφερθεί για την τήρηση της νομοθεσίας.Για τα εγκατέλλειμένα αρκετοί δήμοι έχουν χρησιμοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ
για ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης στις εκτάσεις τους.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου