Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου του κ.Μπούκλη για την συζήτηση για το Δεματοποιητή.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Τρίπολη, 10.12.2012


 ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
 


Την Παρασκευή (07/12). στο Κρανίδι, Ερμιονίδας παρευρέθηκε ο Λάμπρος Μπούκλης, σε εκδήλωση που οργάνωσαν η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας και το C.I.S.D.


Θέμα, της εκδήλωσης, ήταν αφενός ο δεματοποιητής στην περιοχή των Διδύμων, Ερμιονίδας και η μη νόμιμη από πλευράς Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος σημερινή κατάσταση και αφετέρου, μέσα από την τοποθέτηση του Λ.Μπούκλη: η βιώσιμη οικολογική διαχείριση στερεών αποβλήτων με διαλογή - κυριολεκτικά - στην πηγή. 

Ως, γνωστόν, με τον δεματοποιητή στα Δίδυμα ο Λ.Μπούκλης έχει αγωνισθεί και προεκλογικά (Οκτώβριος 2010) με επιτόπια επίσκεψη, διαβούλευση με κατοίκους και σχετικό Δελτίο Τύπου και μετεκλογικά με επισκέψεις, συνεργασία με πολίτες και δύο (2) επερωτήσεις - παρουσίαση εικόνων μέσω προβολέα (projector) στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε και διερεύνηση (τεχνική,οικονομική) της προμήθειας  των δεματοποιητών αυτών. Καμία άλλη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έθεσε ανάλογα ερωτήματα.

Ο Λ.Μπούκλης ως συντονιστής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετέφερε, μεταξύ άλλων, στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, την απόφαση του κου Περιφερειάρχη για ένταξη του Δήμου Ερμιονίδας σε ανάλογο πρόγραμμα με εκείνο που μόλις προ μίας εβδομάδας προτάθηκε, για ανάλογη ένταξη, ο Δήμος Βέλου - Βόχας, Κορινθίας. Οι στόχοι του προγράμματος θα είναι κοινοί, με εστίαση στην διαλογή στην πηγή με κάδους ανά νοικοκυριό και ανά επιχείρηση. 
Αυτό το συστηματικό πρόγραμμα "πόρτα - πόρτα", μπορεί να συλλέξει τις μέγιστες ποσότητες ανακυκλωσίμων και οργανικών υπολειμμάτων. 
Επιπρόσθετα, η δημιουργία πράσινων σημείων και ο θρυμματισμός κλαδεμάτων και η δημιουργία από αυτά κομπόστ ή/και καύσιμης ύλης-πέλετς μπορούν αφενός να απαλλάξουν τον Δήμο από μεγάλες ποσότητες υλικών που μέχρι σήμερα πήγαιναν στα Δίδυμα ή καίγονταν υπαίθρια και αφετέρου να αποτελέσουν ένα ανταποδοτικό όφελος για τους Δημότες. Συνεπώς, ο Δήμος Ερμιονίδας θα είναι ο 2ος από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας που θα ενταχθεί.


Η  απαράδεκτη κατάσταση στα Δίδυμα, (όπου από το 2010 έχει τοποθετηθεί δεματοποιητής), επείγει και απαιτεί, την άμεση δημιουργία ενός βέλτιστου, κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μίας πρότυπης μονάδας κομποστοποίησης, σε χώρο που θα επιλέξει ο Δήμος και που σαν πρώτη ύλη θα έχει προδιαλεγμένο οργανικό υπόλειμμα (μέσω από το πρόγραμμα διαλογή στην πηγή) και όχι κομπόστ που θα προέρχεται από τα σύμμεικτα απορρίμματα.
 
Αξίζει να αναφερθεί, μαρτυρία των κατοίκων των Διδύμων, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, σχετικά με ένταση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή τους. Αυτές οι αναφορές σε συνδυασμό με ύπαρξη μετρήσεων, με τιμές εξασθενούς χρωμίου (εντός των νομίμων ορίων) που σύμφωνα με αναφορές αρμόδιων επιστημόνων,  χρήζουν επιστημονικής παρακολούθησης και διενέργειας επαναληπτικών και συνδυασμένων μετρήσεων, με βάση τις νομικές αρχές της Ε.Ε.: την Αρχή της Πρόληψης και την Αρχή της Προφύλαξης, κάνουν απαραίτητη την διενέργεια περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης/τεκμηρίωσης για την εκτιμώμενη, συνολικά, Περιβαλλοντική Ζημία, που δύναται να έχει επέλθει ή/και δυνητικά μελλοντικά να επέλθει με συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, την επιστημονική αξιολόγηση πιθανής διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης από έγκυρο Φορέα και την συνεπακόλουθη απόδοση νομικών ευθυνών (αστικών και ποινικών).

Επίσης, πρέπει να ορισθούν χρονοδιαγράμματα ολικής περιβαλλοντικής αποκατάστασης του χώρου και επαναφοράς του. στην προ δεματοποιητή, περιβαλλοντική και υγειονομική κατάσταση. 


Τα Δίδυμα, δεν αντέχουν  άλλο.... 


Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου