Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Λαικισμός και καρτελ ,και η τιμή του γάλακτος

Με την ευκαιρία ενα video για παρασκευή τυριού με παραδοσιακό τρόπο.

  

 
Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί ,η για να είμαστε ακριβείς έχει τις αρχικές πιθανότητες εναντίον του 
   γιατι υπάρχει το καρτέλ του γάλακτος με ευθύνη της πολιτείας και εν μέρει απο τους καταναλωτές
που δεν έχουν την κουλτούρα που συναντάμαι σε ευρωπαικές χώρες. ..Θα μπορούσα να παραθέσω εκαντοντάδες άρθρα .Πίστεύω ότι το καρτέλ του γάλακτος δεν είναι μια λαικίστικη σοσιαλίζουσα επίκληση..Το φωνάζει η ευρωπαική  Ενωση,οι κτηνοτρόφοι κλπ.
Η οποία  Εεπίσης θεωρεί αυτα που συμβαίνουν στην Ελλάδα ως παραλογισμό.
Ουτε η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία...
Ούτε η ανυπαρξία κρατικού ελεγχου στα πρωτογενη προιόντα(ελληνοποιήσεις,πλαστά προιόντα ακόμη και ΠΟΠ)
 Τώρα ήρθε πάντως στην επιφάνεια το καρτέλ του κοτόπουλου 
 http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9111:kartel-kotopoula&catid=101:poiotitazois&Itemid=297
και αναμένονται ηχηρά πρόστιμα 

στους μεγάλους του χώρου...Φάνταζομαι ότι αυτο δεν θεωρείται μια λαικίζουσα είδηση που έχει σκοπο να χαιδέψει τα αυτιά των μικρών πτηνοτρόφων που κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν απο τον απαραγωγικό χάρτη.

Γράφει ο κ.Γκάτσος σχετικά με την ανάρτηση μας για το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων της περιοχής μας αλλα όχι μόνο στο οποίο μας χαρακτηρίζει λαικιστές και ψευτοσοσιαλιστές.(sic).

Μια συζήτηση του με τους κτηνοτρόφους απο κοντά δεν θα ήταν  κακή ιδέα.

. Πάντως η ακρίβεια των στοιχείων μας  δεν αμφισβητείται .Πάντως το κατσικίσιο γάλα είναι αισθητά φθηνότερο απο το πρόβειο..(τιμή παραγωγού 0.95-0.98 σήμερα)..Αναληθές.

  "Ι".

................................................................................................................ 
 
Τιμή παραγωγού.κτηνοτρόφου…0,55-0.60 το κιλό. Πηγή .εδώ.
Τιμή καταναλωτη 2,34 το λίτρο.(ΔΕΛΤΑ).
Τιμή καταναλωτη 2,38 το  λίτρο(ΟΛΥΜΠΟΣ)
Πώς να ζήσει ο κτηνοτρόφος στο Λουκάιτι…
Ο ορισμός της αισχοκέρδειας και του παραλογισμού».
Η διαφορά είναι 1.74 €. Αυτή η διαφορά προκύπτει από το σημείο που παραλαμβάνεται το γάλα μέχρι να το πάρουμε στο κουτάκι με την βεβαιότητα ότι έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Άρα αν ο κτηνοτρόφος στο Λουκαΐτι παραδίδει 100 κιλά γάλα παίρνει 60 €, ενώ αν το έδινε στον καταναλωτή θα έπαιρνε και άλλα 174 €. Το κατσικίσιο βέβαια είναι ακριβότερο και συγχρόνως απαραίτητη πρώτη ύλη για παρασκευή καλού τυριού.

Γιατί λοιπόν ο ο κτηνοτρόφος στο Λουκαΐτι δεν οργανώνεται, ώστε να παραδίδει κάθε πρωί ένα λίτρο φρεσκότατο γάλα από σπίτι σε σπίτι της Ερμιονίδας, της Ύδρας και των Σπετσών; Στο Λονδίνο συνεχίζεται η παράδοση γάλατος με την μπουκάλα στα σπίτια σούρπα σούρπα.
Και επειδή το γάλα του είναι μεγαλύτερης αξίας, γιατί δεν το κάνει τυρί, γιαούρτι, κ.λ.π. όπως το κάνουν στην Τραχειά;
Μόνο παραλογισμός και αισχροκέρδεια δεν υπάρχει. Υπάρχει κόστος παραγωγής, κόστος μεταφορών και μεταποίησης, κόστος διάθεσης, αγωνία, και χωρίς κέρδος δεν θα υπήρχε όλη αυτή η αλυσίδα.
Όταν αγοράζουμε τυρί στην Τραχειά και στο Κολιάκι η τιμή είναι γύρω στα 11-12 €, όσο αγοράζουμε τα πολύ καλά ελληνικά τυριά ΠΟΠ στα Σούπερ Μάρκετ της Πρωτεύουσας που έχουν και επιπλέον κόστος μεταφοράς, διανομής, διάθεσης. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι αυτοί οι άκρως ενεργητικοί και παραγωγικοί μεταποιητές – έμποροι βασίζονται στο «τζάμπα γάλα» Διδύμων και Λουκαϊτίου και είναι ως εκ τούτου ο ορισμός της αισχροκέρδειας και του παραλογισμού; Είναι οι εκμεταλλευτές τους; Ή είναι το παράδειγμα για όλους τους κατοίκους των κτηνοτροφικών χωριών μας, παράδειγμα αξιοσύνης, εργατικότητας, πρωτοβουλίας;
Λαϊκίστικες συγκρίσεις και υποβόσκων ψευτοσοσιαλισμός για να χαϊδεύονται αυτιά. Δήθεν εκφράσεις συμπόνιας για τον κτηνοτρόφο που δεν μπορεί να ζήσει. Αν πραγματικά υπάρχει συμπόνια, ας τον καλέσετε με το παράδειγμά σας να μπει σε ένα σχήμα μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος του, όπου θα κερδίζει και αυτός κάτι παραπάνω.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

 
 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου