Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Fast Track για την Ερμιονίδα;

Για την διαδικασία Fast Track έχουν γραφτεί πολλά .Αρνητικά κυρίως.,μερικά δε και καλά τεκμηριωμένα.
Λίγοι όμως έχουν επισημάνει ότι το νομικό πλαίσιο αφορά και δημόσιες επενδύσεις .
Η περιοχή μας λόγω της θέσης και της  σταδιακά αυξανόμενης διεθνούς αναγνωρισιμιμότητας
δέχεται και θα δεχτεί επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ και μάλιστα σύντομα.
 Για  το λόγο αυτό η περιοχή θα  δεχτεί έντονη  πίεση στους διαθεσιμους φυσικούς πόρους και ιδιαίτερα στο θέμα του νερού.Είναι πιθανό μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής να εξαναγκαστεί να φύγει σταδιακά απο την περιοχή ξεπουλώντας όσο όσο τις περιουσίες του. λόγω της φορολογίας αλλα και την ανεπάρκεια του νερού.
Ο ισχυρισμός ότι η μονόπλευρη ανάπτυξη τουριστικών δραστηριότήτων δημιουργεί θέσεις εργασίας
είναι σωστός αλλα δεν εξασφαλίζει ποιοι και απο πού θα δουλεύουν εκεί.(βάση των υφιστάμενων διατάξεων για την επιχειρηματικότητα και της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων κανείς επιχειρηματίας  και είναι λογικό δεν μπορεί να δεσμευτεί για τις επιλογές απασχόλησης).
Βέβαια πρέπει να συνυπολογισθούν και άλλα έμμεσα ωφέλη ,κυρίως απο δημιουργία υπεραξιών
και ανάπτυξη παράπλευρων δραστηριοτήτων που είναι σημαντικα  τα οποία διαχέονται ευρύτερα.

Θεωρείται σώφρον πάντως   ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν εναλλακτικές πηγές δραστηριοποίησης και απασχόλησης.
Αυτό ονομάζεται πολυδιαστατη ανάπτυξη...
Κεντρικό αίτημα της κοινωνίας μας πρέπει να είναι η άμεση σχεδίαση και υλοποίηση μιας ενιαίας στρατηγικής επένδυσης απο τη κεντρική κυβέρνηση  που με την εφαρμογή της θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της περιοχής μας.Υπάρχουν αγροτικές περιοχές που μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα παραγωγικές..
Η μεταφορά του νερού του Ανάβαλου,το φράγμα της Τζερτζελιάς ,η βελτίωση των οδικών προσβάσεων ,οι λιμενικές επενδύσεις αλλα και άλλες επιλογές θα πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία στρατηγική επενδυση στην Ερμιονίδα.
Φυσικός φορέας είναι ο  Δήμος Ερμιονίδας αλλα το αίτημα μπορεί να υποστηρικτεί αυτόνομα απο την κοινωνία των πολιτών αν ο επίσημος φορέας αδυνατεί να αντιληφτεί και να σχεδιάσει στρατηγικες πολιτικές  πέρα απο τα συνηθισμένα  καθήκοντα των ΟΤΑ.Εξ άλλου μια τέτοια στρατηγική επένδυση η οποία μπορεί να αποτελεσει πρότυπο ολικής παρέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης σε ενα μέρος της επικράτειας της.

Το  σύνθημα μας πρέπει να  είναι FastTrack πρωτίστως για την Ερμιονίδα και τους κατοίκους της
και ύστερα για τους επενδυτές που επενδύουν και θα επενδύσουν στην περιοχή.Εξ άλλου μια βιώσιμη Ερμιονίδα βοηθά καταλυτικά την επιτυχία των επενδυτικών τους σχεδίων..Οπότε και αυτοί εχουν συμφέρον η περιοχή να τηρεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης ,της βιοποικιλότητας ,της προστασίας των θαλασσίων οικοσυστημάτων...
Θα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρίας για τους τοπικούς  μας υπουργούς να δείξουν στην πράξη ότι ο απλός κόσμος της Ερμιονίδας είναι η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη επιλογη στις ενέργειες τους και στις αποφάσεις ..


"Ι"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου