Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

H παραγωγική Ερμιονίδα προσπαθεί αλλά είναι τόσο μόνη..

Υστερα απο πρωτοβουλία  τοπικής  φυτωριακής μονάδας παραγωγής ροδιάς  στους Φούρνους Αργολίδας  η οποία  έφερε σε επαφή τοπικούς παραγωγούς  με Ελληνική εξαγωγική Εταιρεία  ,φέτος θά έχουμε εκτός απροόπτου την πρωτη προσπάθεια εξαγωγής του φημισμένου και μοναδικού ροδιού στην Ρωσία σε ικανοποιητικές τιμές παραγωγού..
 Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς η εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί φέτος εχει αντικείμενο  και την  εξαγωγή εσπερειοειδών στην ίδια χώρα.Είναι φανερό βέβαια ότι ο τοπικός όγκος παραγωγής  στα      ρόδια είναι ιδιαίτερα μικρός και έχει φθίνουσα πορεία λόγω της έλλειψης νερού ανεκτή τουλάχιστον ποιότητας.
Το γνωστό πρόβλημα υφαλμύρωσης ,έχει ενταθεί πλεόν σε βαθμό που και η ανθεκτική σε αυτο καλλιέργεια ροδιάς έχει σοβαρό πρόβλημα
Οπως λένε παλιοι παραγωγοί ροδιάς ,στο τέλος θα έχουμε ονομασία προέλευσης αλλά όχι ρόδια.

Σε οικονομοτεχνικούς όρους η καλλιέργεια ροδιάς είναι πιο προσοδοφόρα απο την καλλιέργεια της ελιάς
αλλα χωρίς νερό αυτο δεν έχει σημασία...Οι ίδοι παραγωγοί λένε ότι η Ερμιονίδα θα μπορούσε να έχει 10000 στρέμματα ροδιάς με ετήσια απόδοση 20-25000 τόννους προιόντος αξίας 10-15 εκ ευρώ ετησίως
Το νερό που θα απαιτείται  για ενα τέτοιο όγκο είναι της τάξης των 3-3,5 εκ κυβικά μέτρα ετησίως ..Η μελέτη του Ανάβαλου που "σέρνεται " χρονικά προβλέπει εισροή 20+ εκ κμ ετησίως για άρδευση.
Η  Ερμιονίδα με δύο εκλεκτά προιόντα ονομασίας τοπικης προέλευσης  με τις προυποθέσεις που χρειάζονται θα δημιουργήσει ένα εισόδημα στον αγροτικό τομέα που θα υπερβαίνει τα εισοδήματα απο άλλες πηγές (Τουριστική ανάπτυξη ,real estate ) φέρνοντας την περιοχή κοντα σε αυτό που λέγεται πολυδιάστατη οικονομική ανάπτυξη .Να προσθέσω ότι τα εισοδήματα απο τις αγροτικές διαχέονται σε πολλούς ανθρώπους  και σε μεγάλο βαθμο ανακυκλώνονται στη τοπική οικονομία σε αντίθεση με τα πιθανά κέρδη μεγάλων επενδύσεων που είναι όπως είναι λογικό να φεύγουν στο εξωτερικό.
Η εξέλιξη δε της τεχνολογίας καλλιέργειας και η διαθεσιμότητα
βιολογικών τεχνικών καταπολέμησης υπο όρους καταρίπτουν τον μύθο της μόλυνσης του περιβάλλοντος απο τις αγροτικές καλλιέργειες.
Να σημειωθεί οτι το εισόδημα απο τον Τουρισμό  στην τοπική οικονομία είναι εμφανώς μειωμένο λόγω της έντονης μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων.
Η δεύτερη προσπάθεια που είναι αυτή της καλλιέργειας αρωματικών φυτών ,που σε λίγες μέρες η κοινοπρακτική ομάδα θα εγκαινιάσει την πρώτη πειραματική φυτεία στην περιοχή η οποία σε συνεργασία με εξιδεικευμενο ερευνητικό κέντρο θα δώσει σε 1 χρόνο περιπου την τεχνογνωσία για την γενίκευση της καλλιέργειας στην περιοχή βάζοντας τις βάσεις για την δημιουργία του τρίτου πόλου στην αγροτική επιχειρηματικότητα   στην Ερμιονίδα μετα την Ελιά και την Ροδιά...τα αρωματικά φυτά που μπορούν ν εγκατασταθούν και στα ημιορεινά φτωχά αγροκτήματα .
Ολα αυτα γίνονται με αυτοχρηματοδότηση ...χωρις ένα ευρω κρατικό χρήμα...
   Πολλά μπορούν να κάνουν και κάνουν υπό αντίξοες συνθήκες οι συμπολίτες μας στις αγροτικές δραστηριότητες αλλά η παροχή νερού στη περιοχή είναι καθήκον του κράτους....Δεν μπορούν άλλωστε να φέρουν το νερό απο τον Ανάβαλο μόνοι τους....
Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός κ.Μανιάτης που όντως ενδιαφέρεται σφοδρά  για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ερμιονίδα να  τις εντάξει σε διαδικασία Fast Track  επίσης να φροντίσει να υλοποιηθούν το ίδιο ταχύτατα   και τα έργα που αφορούν την επιβίωση των απλών πολιτών της Ερμιονίδας που "χαροπαλεύουν" στα άνυδρα χωράφια τους ...
Εχουν και αυτοί δικαίωμα να ζήσουν αξιοπρεπώς ...και να αποφύγουν την λύση της μετανάστευσης η της πώλησης της αγροτικής τους γής σε εξευτελιστική τιμή  .



"Ι"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου