Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα βήμα μπροστά και… δέκα πίσω – Οι επαγγελματίες της Ερμιονίδας για το καλοκαίρι 2014

http://www.saronicmagazine.com/
f1_27plat
Τοπικές και κρατικές υπηρεσίες σαμποτάρουν την προσπάθεια των ντόπιων επαγγελματιών, αλλά και διεθνών εταιρειών να αναβαθμίσουν τουριστικά το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη. 
Γράφει ο Γιάννης Μητσόπουλος
Κατάλληλο για πανεπιστημιακή μελέτη «ανοησίας» ήταν το εφετινό καλοκαιρινό φαινόμενο σε Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Εποχιακοί κάτοικοι, παραθεριστές και τουρίστες έφευγαν σαν τρελοί, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν τη φοβερή δυσοσμία από τα σκουπίδια, που παρέμεναν στους δρόμους αμάζευτα για περιόδους μέχρι και πάνω από ενάμιση μήνα. Οι καταγγελίες για την εξωφρενική αυτή κατάσταση έπεφταν βροχή και όλοι περίμεναν να δουν τον δήμαρχο με χειροπέδες στον εισαγγελέα, αυτός όμως βολτάριζε σε γιορτές και πανηγύρια (ποιος το πιστεύει, αλήθεια;) χειροκροτούμενος!
Και ενώ η εταιρεία «Dolphin Capital» έτρεχε για να προλάβει να ανοίξει το δεύτερο ξενοδοχείο της στην περιοχή –το «Nikki Beach»– την πρώτη μέρα του Αυγούστου… Και ενώ όλοι περίμεναν να έρθουν οι «ακριβοί» καλεσμένοι πελάτες με Ferrari και Bentley, που θα τρώγανε sushi και brunch στην παραλία του Πόρτο Χελίου, η νιόφερτη διοίκηση, αντί να στρώνει κόκκινα χαλιά στην είσοδο, έτρεχε πανικόβλητη να βρει τρόπο να διώξει από την πρόσοψη του ξενοδοχείου τους βρομερούς και ξεχειλισμένους σκουπιδοτενεκέδες και τους «Ελληναράδες» που ήθελαν να περάσουν μέσα από την αμμουδερή παραλία και τις ονειρικές ξαπλώστρες με… τα αυτοκίνητά τους!
Μέσα σε αυτό το σκηνικό παραφροσύνης, οι ξενοδόχοι της Ερμιονίδας προσπαθούν να διατηρήσουν τη σοβαρότητά τους, αγωνιζόμενοι να φέρουν όλο και περισσότερο κόσμο.
Παράλληλα, νέες πληροφορίες φέρουν και άλλα δύο ξενοδοχεία της περιοχής να εξαγοράζονται –προς ανακαίνιση– από διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Αυτή η τουριστική κινητικότητα, η οποία συνοδεύεται από διαφήμιση προς ένα κοινό του εξωτερικού με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες αλλά και απαιτήσεις, που για πρώτη φορά ακούει για την “Greek Riviera”, κάνει ειδικά το Πόρτο Χέλι έναν ελιτίστικο προορισμό» λέει ο κ. Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Ερμιονίδας και ανώτερο στέλεχος διοίκησης στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία «AKS» και «Hinitsa Bay» στο Πόρτο Χέλι.
ermioni1
Ο ίδιος παρατηρεί ότι αυτή η φήμη παρασύρει στην περιοχή όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες. «Επιλέγουν Πόρτο Χέλι –λέει–, γιατί είναι κοντά στην Αθήνα, έρχονται με το αυτοκίνητό τους και οι ξενοδόχοι ακολουθούν εκπτωτική πολιτική της
τάξης ακόμα και του 50%». Και συμπληρώνει ο κ. Στεφάνου: «Αυτό φέτος έφερε για τα ξενοδοχεία μέσα στο Πόρτο Χέλι αύξηση των κρατήσεων κατά 10-15%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ στην ευρύτερη περιοχή κατά 2-3%».
«Αν και αυξάνονται οι κρατήσεις, εντούτοις ακούτε για μειωμένες εισπράξεις» προσθέτει ο κ. Γιάννης Ρόζος, ντόπιος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. «Αυτό συμβαίνει –παρατηρεί–, διότι οι εκπτώσεις και οι προσφορές είναι μεγάλες και δεν καλύπτουν τα λειτουργικά κόστη».
«Αυτή η προσπάθειά μας όμως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, διότι σήμερα ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να γράψει στο ιντερνέτ αρνητική κριτική για τα ξενοδοχεία μας, επειδή του βρομάνε τα σκουπίδια… Και πείτε μου, τι μπορεί να κάνει ο ξενοδόχος και σε τι φταίει το ξενοδοχείο, αν έξω συσσωρεύονται δύο τόνοι σκουπίδια αμάζευτα;» λέει ο ίδιος με ιδιαίτερη αγανάκτηση. Πανικόβλητοι από αυτή την απρόσμενη κατάσταση των σκουπιδιών και την αδιαφορία των αρχών να παρέμβουν όμως, εμφανίζονται και άλλοι επαγγελματίες, που προσπαθούν μόνοι τους πλέον να υποκαταστήσουν τις τοπικές αρχές, ενώ φυσικά από την άλλη πληρώνουν τέλη στον Δήμο γι’ αυτό τον σκοπό.
ermioni2 Η Μαρία Στάικου, που έχει εστιατόριο στο λιμάνι της Ερμιόνης, μαζί με άλλους κατοίκους χρηματοδότησαν και έφτιαξαν ομάδες εθελοντών, που με ειδικά μπλουζάκια γύριζαν και καθάριζαν τους δρόμους και το λιμάνι της Ερμιόνης. «Αν προσθέσει κανείς σε όλα αυτά το γεγονός της μείωσης του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας» λέει ο Κυριάκος Τζιέρης, που έχειψαροταβέρνα στο Μανδράκι της Ερμιόνης, «δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια καλή χρονιά. Είχα οικογένειες που πρώτα τρώγανε είκοσι φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι και τώρα τρώνε δύο. Τέσσερα άτομα τρώνε τώρα για 40 €. Πρώτα παράγγελναν για 70 €»!
Να όμως πώς έχει η κατάσταση και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς στην περιοχή της Ερμιονίδας, που τα τελευταία χρόνια είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη.
Ο Γιάννης Καραγιάννης, που έχει αλυσίδα φούρνων στην περιοχή, λέει ότι «από τον Μάιο φαινόταν ότι η σεζόν θα πάει καλύτερα». Παρατηρεί μειωμένη κίνηση στους κατοίκους που έχουν σπίτια στην περιοχή, μεγάλη προσοχή στην ποσότητα αγοράς από τους πελάτες, ενώ η δική του αντίδραση είναι να ρίχνει νέα προϊόντα, να βελτιώνει την ποιότητα και να προσέχει ιδιαίτερα την ευγένεια των πωλητριών.
Ο Θανάσης Δημαράκης, που έχει φυτώριο στο Κρανίδι, παρατηρεί ότι στην εξοχική κατοικία οι κήποι, πολλές φορές από έλλειψη χρημάτων, αφήνονται να ξεραίνονται. Το κόστος του νερού είναι υπερβολικό και δεν το αντέχουν. «Πάνω από τα μισά σπίτια παραμένουν κλειστά, μερικά έχουν εγκαταλειφθεί και πολλά είναι προς πώληση». Και προσθέτει: «Βάλτε σε αυτή την κατάσταση ότι πλέον νέοι κήποι δεν υπάρχουν, αλλά και ότι πολλοί τα μάζεψαν και έφυγαν λόγω των σκουπιδιών, και μόνοι σας θα καταλάβετε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα».
Ανάλογη είναι και η εκτίμηση της κ. Γεωργίας Μπουρίκα, που έχει την καφετέρια «Κάναθος» στην Ερμιόνη. «Βλέπω στενότητα και μιζέρια» λέει για μια δουλειά όπου ο «φραπές» βασιλεύει. Σχετικά σταθεροποιημένη την κατάσταση, σε σχέση με πέρυσι, βλέπει ο Κυριάκος Φοίβας, που έχει επιχείρηση για service και φύλαξη σκαφών. «Ο τομέας των σκαφών αναψυχής κυνηγήθηκε ανελέητα από την εφορία, για τις εντυπώσεις και μόνο» λέει ο Κυριάκος. Και συμπληρώνει: «Αγνοήθηκε όμως το γεγονός ότι πίσω από τα σκάφη αναψυχής ζει και κινείται επαγγελματικά ένας ολόκληρος κόσμος. Η δουλειά μειώθηκε κατά 50% και τα σκάφη έχασαν και πάνω από 60% της αξίας τους. Πλέον κινούν τα σκάφη τους μόνον όσοι έχουν έρωτα με τη θάλασσα και έχουν πραγματική σχέση μαζί της».
«Όλοι περιμένουμε κάτι, που τελικά δεν γίνεται» λέει, μεταξύ των άλλων, η κ. Μαρίνα Μαχαίρα, που έχει επιχείρηση οικοδομικών, υδραυλικών ειδών και εργαλείων.
«Μόνο οι ευκατάστατοι κάνουν δουλειές στα σπίτια τους και κάτι από τα νέα ξενοδοχεία…» λέει η κ. Μαχαίρα. «Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δεν προχωράνε από τις τράπεζες, η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει πλήρως και μένουν μόνον οι εργασίες για τα απολύτως απαραίτητα» προσθέτει η ίδια.
Τέλος, σιβυλλικός είναι, περιγράφοντας τον ίδιο τομέα, ο κ. Κοτσοβός, εργολάβος και κατασκευαστής. «Αν θέλετε μια εικόνα, παρακαλώ γράφτε ”πωλούνται μηχανήματα οικοδομής και εργαλεία”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου