Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου απο τον ΟΜΙΛΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Π. & Δ. ΡΑΨΩΜΑΤΙΩΤΗ

Νέα λογική και νέα φιλοσοφία, βέβαια επανερχόμενοι στην παλιά λανθασμένη-καταδικασμένη φιλοσοφία της διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, συζητείται τις τελευταίες ημέρες από τους Δήμους της Περιφερειακής μας Eνότητας.

Ακούμε και βλέπουμε μια κινητικότητα, που άρχισε με τις συναντήσεις των Δημάρχων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεχίζεται με τις συναντήσεις των Δήμων, μεταξύ τους.

Πρώτα η συνάντηση στο Δήμο Κορινθίων με τη συμμετοχή και του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων-Περαχώρας και στη συνέχεια η συνάντηση στο Δήμο Σικυωνίων με τη συμμετοχή και των Δήμων Βέλου-Βόχας και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Ο Δήμος Νεμέας, απ’ ότι διαφαίνεται, μένει έξω από τους σχεδιασμούς της Κορινθίας και πιθανώς προσανατολίζεται προς την Αργολίδα για να βρει συνεργασίες.

Η νέα λογική φαίνεται να είναι η χρήση κινητού εξοπλισμού, που θα ανεβρεθεί, είτε με ένταξη των Δήμων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε με αγορά με δανειοδότηση, είτε με

συνεργασία με εταιρεία (που απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ήδη και είναι συγκεκριμένη) και η πληρωμή της με τον τόνο διαχείρισης.

Οι χώροι διαχείρισης και εναπόθεσης διαφαίνεται να είναι το Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο.

Δεν είναι γνωστό ακόμη αν έχει γίνει μελέτη προγραμματισμού αδειοδοτήσεων, κατασκευών και λειτουργίας και για πότε μπαίνει η έναρξη εφαρμογής της νέας αυτής διαδικασίας.

Ως προς το κόστος, ακούγεται το ποσό των 50,00-60,00€/τόνο, προφανώς συν ΦΠΑ και φυσικά συν το κόστος μεταφοράς στο χώρο διαχείρισης, καθώς και το επιπλέον κόστος συντήρησης και επισκευών των απορριμματοφόρων, εφόσον εκτός από τη συλλογή θα πρέπει να κάνουν διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων για να αδειάσουν, και τέλος συν τη διαχείριση του υπολείμματος.

Επίσης, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψιν το πρόστιμο των 35,00€/τόνο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει στους Δήμους για την μη εφαρμογή διαλογής στην πηγή, που είχε ημερομηνία έναρξης την 1/1/2014 και μετατέθηκε για δύο χρόνια.

Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτή η διαχείριση θα είναι μόνιμη ή μέχρι την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, που με βάση την Περιφέρεια, προχωράει κανονικά.

Όλα αυτά γίνονται, όπως λένε οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, για την αποφυγή των μεγάλων προστίμων που φαίνεται να έρχονται, με το δικαστήριο του Δεκεμβρίου και την ανάγκη να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις-ενέργειες έτσι ώστε να αποφευχθούν αυτά τα εξοντωτικά πρόστιμα που έρχονται.

Όλη αυτή η διαδικασία και η κινητικότητα, όπως θα έχετε καταλάβει όλοι, δεν έχει πουθενά συμπεριλάβει τις ήδη υπάρχουσες, νόμιμα αδειοδοτημένες και πλήρως εξοπλισμένες μονάδες μας.

Την επόμενη μέρα από τη συνάντηση των Δημάρχων της Κορινθίας, που έγινε η συνάντηση των Δημάρχων της Αργολίδας, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και της Κυβέρνησης έμαθαν με πληρότητα και εμπεριστατωμένα την ύπαρξη των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων (ΚΔΑΥ, μονάδα κομποστοποίησης, Πράσινο Σημείο) που βρίσκονται στο Μπολάτι Κορινθίας.

Ευτυχώς που υπήρξε ο Δήμαρχος της Αργολίδας, που μας πιστεύει και μας εμπιστεύεται και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, και όχι κάποτε, για να υπάρχει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Για τον ΟΜΙΛΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Π. & Δ. ΡΑΨΩΜΑΤΙΩΤΗ

Ραψωματιώτης Δημήτρης

10-11-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου