Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κόπηκαν τα πρώτα ελαιόδεντρα στην Ιταλία

 http://olivenews.gr/

Ξεκίνησε η κοπή των ελαιόδεντρων στη Νότια Ιταλία, τα πρώτα χίλια που έχουν μολυνθεί από την xylella fastidiosa ως πρόληψη της εξάπλωσής της. Το βακτήριο έχει καταστρέψει τις ελιές της Απουλίας και έχει οδηγήσει στην πτώση της παραγωγής ελαιολάδου κατά 35% το περασμένο έτος.

Η εξάπλωση της xylella fastidiosa έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Γαλλία ανήγγειλε μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Απουλίας.

Οι αγρότες της περιοχής είχαν αρνηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης να κοπούν και να καούν τα ελαιόδεντρα, επειδή πιστεύουν ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση του βακτηρίου. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές την περασμένη Δευτέρα 13/4 προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν την κοπή των πρώτων επτά ελαιόδεντρων που είχαν αρχικά επιλεγεί. Τελικά, τα ελαιόδεντρα κόπηκαν και κάηκαν και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερα.

Εμφανίστηκε και στη Γαλλία

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε την ανίχνευση ενός καφεόδεντρου φορέα του βακτηρίου Xylella fastidiosa σε περιοχή κοντά στο Παρίσι. Το φυτό προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και θα μπορούσε να έχει εισαχθεί από τις Κάτω Χώρες, αν και η έρευνα ως προς την προέλευσή του είναι ακόμη σε εξέλιξη.

---------------------------------------

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) πάντως έκρινε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, αν και όχι αποδεδειγμένα, που υποστηρίζουν ότι οι μύκητες tracheomycotic, και όχι το βακτήριο Xylella fastidiosa, είναι η κύρια αιτία θανάτου των ελαιόδεντρων της Απουλίας. Δεν υπάρχει καμία γνωστοποιημένη απόδειξη ότι η θεραπεία των μυκητιασικών ασθενειών μπορεί να μειώσει την εγκατάσταση, την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της Xylella, παρότι αναμφίβολα, η καλή διαχείριση του ελαιώνα σίγουρα ωφελεί την υγεία των δέντρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που μελέτησε η ΕFSA, οι μήκυτες tracheomycotic σχετίζονται συχνά με τον μαρασμό της ελιάς και μπορούν να προκαλέσουν τον γρήγορο θάνατό της. Κατά την αξιολόγηση των κινδύνων από την Xylella τον Ιανουάριο, φάνηκε ότι οι ελιές είχαν προσβληθεί από έναν συνδυασμό επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Xylella, και μηκύτων που ανήκουν στα είδη Phaeoacremonium, Phaemoniella και Zeuzera Ρyrina.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου