Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 συνεδρίασε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Σφυρή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν η συζήτηση του  Δημοτικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων.
Από τα 25 μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης παρόντα ήταν τα 16 ενώ στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Γιάννης, η Αντιδήμαρχος κ. Φωστίνη Κέλλη, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ. Σπανός Κώστας, η Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας Φούρνων κ. Θεοδώρου Ντίνα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Γεωργόπουλος Γιάννης, Λάμπρου Τάσος και Τόκας Τάσος.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλής Βασίλης παρουσίασαν στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Ειδικών Ρευμάτων Αποβλήτων του Δήμου Ερμιονίδας και ανέλυσαν τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι είναι η διαχείριση των προ-διαλεγμένων στην πηγή ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στα εξής στάδια:
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΒΑΑ (οργανικά – βιοαποδομήσιμα – «καφέ» κάδος) σε αδειοδοτημένη μονάδα κομποστοποίησης.
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΣΥΣ (απόβλητα ανακυκλωσίμων συσκευασιών – «μπλε» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Παραλαβή, μεταφορά και επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΑΥ (απόβλητα ανακυκλώσιμα που δεν αποτελούν συσκευασίες – «πράσινος» κάδος) σε αδειοδοτημένο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Διαχείριση του υπολείμματος επεξεργασίας που παράγεται από τις ως άνω μονάδες.
Επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Ερμιονίδας αποτελεί τον πρώτο, πανελλαδικά, ΟΤΑ που εφάρμοσε προγράμματα Διαλογής στην Πηγή επιμερίζοντας το ρεύμα των σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε τρία διακριτά ρεύματα (σύστημα μπλε, καφέ και πράσινου κάδου) ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην χωριστή συλλογή των γυάλινων συσκευασιών με τους κώδωνες γυαλιού, την συλλογή των τηγανέλαιων στα σχολεία, την εναλλακτική διαχείριση των παλιών οχημάτων σε συνεργασία με αδειοΣυνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτωνδοτημένο συλλέκτη, την χωριστή συλλογή των ηλεκτρικών συσκευών, την χωριστή συλλογή των ογκωδών αποβλήτων (παλιά έπιπλα, ξύλα, παλέτες, στρώματα κ.λ.π.) και την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε μικρή κλίμακα.
Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων Διαχείρισης Ειδικών Ρευμάτων Στερεών Αποβλήτων όπως μεταχειρισμένων ελαστικών, μπαταριών, αδρανών υλικών, επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού (σύστημα κίτρινου κάδου) και την επέκταση του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης σε μεγαλύτερη κλίμακα, με παράλληλη ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας των δημοτών για την προ-διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και το σύστημα του μπλε – καφέ - πράσινου κάδου με φυλλάδια, αφίσες, ημερίδες, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία κ.λ.π.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία Δημοτικού Πράσινου Σημείου, Δημοτικής Κινητής Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Δημοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης.
Στην διαλογική συζήτηση που ακολούθησε απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ενώ οι παριστάμενοι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης παίρνοντας τον λόγο εξέφρασαν την συμφωνία τους επί του συγκεκριμένου σχεδίου.
Η συνεδρίασε έκλεισε με την ομόφωνη ψήφιση του σχεδίου όπως αυτό παρουσιάστηκε από τους εισηγητές και την πρότασή του για ψήφιση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ερμιονίδας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας.
.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου