Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Κάθε χρόνο από το 1977, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται στις 18 Μαΐου. Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν εκδηλώσεις και πραγματοποιούν δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με το ετήσιο θέμα.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε τίτλο «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Το Ι.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο του διεθνούς θέματος πραγματοποίησε την Τετάρτη 18-5-2016 εκδήλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της οποίας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της νεκρόπολης της Ερμιόνης, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τη θεμελίωση του Γυμνασίου-Λυκείου Ερμιόνης (1991-1994) και τα οποία εκτίθενται σήμερα σε ειδική πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης όπως μελανόμορφες λήκυθοι, σκύφοι με μυθολογικές παραστάσεις, το εντυπωσιακό κάτοπτρο με βάση την αρχαϊκή κόρη, το κράνος πολεμιστή κορινθιακού τύπου, όλα ευρήματα της κλασικής περιόδου αλλά και μεταγενέστερα ευρήματα, της εποχής των Ελληνιστικών χρόνων όπως ιματιοφόρες γυναίκες, γυάλινες φιάλες και πλήθος άλλων κτερισμάτων.

Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν ελήφθησαν με το φωτογραφικό φακό της Ρίνας Λουμουσιώτη, οι λεζάντες των εικόνων ήταν έργο της Ήρας Φραγκούλη ενώ η μουσική που συνόδευε τις εικόνες ήταν επιλογή του Πέτρου Λακούτση. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός των αρχαιολογικών ευρημάτων έγινε από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια νεοελλήνων συνθετών, που απέδωσαν θαυμάσια με το ξεχωριστό προσωπικό τους ύφος, συνοδεία κιθάρας, οι παρακάτω ερασιτέχνες μουσικοί: Δαπόντες Βασίλης, Καραμπάσης Πασχάλης, Κουτούβαλης Ζαχαρίας, Σκούρτης Γιάννης και Τουτουτζής Χρήστος.

Η πραγματικά ξεχωριστή βραδιά έκλεισε στην μεγάλη βεράντα του Μουσείου με ένα ποτήρι τοπικό κρασί και εδέσματα, που ήταν προσφορά της Ελένης Τράκη και της Χρύσας Τσίρνα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτή η όμορφη εκδήλωση.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.
Τίνα Αντωνοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου