Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Εκδήλωση του ΙΛΜΕ σχετική με επιγραφές της αρχαίας Ερμιόνης





Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου 2017 η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΛΜΕ στον κατάμεστο αύλειο χώρο του και είχε ως θέμα «Η κοινωνική και πολιτική ζωή των Ερμιονέων στην Αρχαιότητα μέσα από έμμετρες επιγραφές» με ομιλήτρια την κα Γεωργία Κατσαγάνη, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων.
Η ομιλήτρια αρχικά αναφέρθηκε στις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος «Ερμιόνη» δηλαδή την μυθολογική προέλευση καθώς και την επιστημονική ετυμολογία του ονόματος. 

Μίλησε για την πολιτική οργάνωση της Ερμιόνης στην Αρχαιότητα καθώς και για τη θρησκευτική της ζωή αναφέροντας τις θεότητες που λατρεύονταν στην Ερμιόνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νομίσματα της Αρχαίας Ερμιόνης, στην πνευματική της ζωή με τους ποιητές, τους κιθαριστές, τους καλλιτέχνες, τους υποκριτές της καθώς και τις δύο διαλέκτους της Αργολικής χερσονήσου.

 Επικεντρώθηκε κυρίως σε τέσσερες επιγραφές της Αρχαίας Ερμιόνης και σχολίασε αναλυτικά τα κείμενα των επιγραφών τους. α) Επιγραφή του 3ου αι. πΧ που ήταν χαραγμένη σε βάση αλλά σήμερα δεν σώζεται, β) επιγραφή που βρισκόταν εντοιχισμένη στον Ι. Ναό της Παναγίας του 2ου  ή 3ου αι. μΧ και σήμερα έχει χαθεί, γ) επιγραφή χαραγμένη σε μαρμάρινη βάση του 3ου αι. μΧ και είναι εντοιχισμένη σήμερα στον Ι. Ναό των Ταξιαρχών και δ) επιγραφή χαραγμένη σε βάση μαρμάρινη σε μορφή βωμού, που βρίσκεται σήμερα εντός του βυζαντινού τείχους στη θέση Μπίστι. Είναι του 2ου ή 3ου αι. μΧ και φέρει ίχνη δύο πελμάτων στην επάνω πλευρά.
Τέλος αναφέρθηκε στα εξαγόμενα συμπεράσματα για την κοινωνική και πολιτική ζωή της Ερμιόνης με βάση τις επιγραφές της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι ιερείς της Ερμιόνης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Σχολικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.
Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί την κα Γεωργία Κατσαγάνη για την εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία της.
Επίσης ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης και το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου